DAF in Autosport
Vanaf de start van DAF personenauto werd er met DAF's deelgenomen aan (inter-)nationale rally en rittensport. Vooral 1968 was een succesvol jaar voor DAF. In de zware Alpenrally bereikte een DAF 55 de eerste plaats in het algemeen klassement, de belangrijkste rally-zege door DAF ooit behaald. Met veel succes werd ook deelgenomen aan de zwaarste prestatierit sinds jaren, de London -Sydney-Marathon, een rit over 16.500 km. die van 23 november tot 17 december 1968 werd verreden. Twee DAF’s 55, respectievelijk bemand door Rob Slotemaker - Rob Janssen en David van Lennep - Peter Hissink reden dwars door de Europa, Azië en de Australische woestijn naar Sydney. Beide wagens haalden de finisch, de equipe Slotemaker - Janssen als 17e en de tweede equipe als 56ste, een opvallende prestatie in een veld van 100 speciaal toegeruste rallywagens van gerenomeerde merken! Van de ruim honderd auto's kwamen er slechts 67 auto's over de finish.

Stichting DAF Historic Rally Team DCN
Ook nu nog is er een groep enthousiaste clubleden actief in rally- en rittensport. Om deze groep leden beter te kunnen begeleiden is door DAF Club Nederland de Stichting DAF Historic Rally Team opgericht. Deze stichting is verbonden met DAF Club Nederland en bestemd voor leden van DAF Club Nederland. Doelstelling van de stichting is het begeleiden, adviseren en delen van kennis inzake rally- en rittensport. Denk hierbij aan cursussen, excursies, gespecialiseerde sleuteldagen, kaartleesritten, etc. Doel hiervan is het verbeteren van de kennis en kunde van de clubleden bij het deelnemen aan (inter-)nationale rally- en rittensport (georganiseerd door derden). Met de oprichting van de stichting is inmiddels een begin gemaakt. Naar verwachting zullen de hiermee samenhangende formaliteiten eind april zijn afgerond.

Klik hier voor belangrijke documentatie omtrent deelname rally- en rittensport

Rittensport
De naam Rittensport is een verzamelnaam voor georganiseerd recreatief en sportief autorijden. Basis voor rittensport is de wijze van routebeschrijving. Er zijn 3 systemen, elk met haar eigen reglement:
1) Kaartlezen (KL)
2) Routebeschrijving (RB/DRR/BRR)
3) Klassiek
Belangrijkste orgaan voor de Rittensporter is de Nederlandse Rittensport Federatie (NRF). Vrijwel alle Nederlandse Autosportclubs zijn aangesloten bij de NRF. Op de site van de NRF kun je de kalender vinden van evenementen georganiseerd door deze clubs. Deels zijn deze evenementen besloten, maar de grote evenementen is inschrijving door iedereen toegestaan. De ritten worden verreden op basis van de regelementen van de NRF. Deze reglementen zijn ook op deze site te raadplegen.

Rallysport
Daar waar het bij Rittensport gaat om de juiste route te rijden met een gemiddelde snelheid (tussen 20 en 30 km/u), gaat het bij Rallysport meer om snelheid. Ook hier speelt routebeschrijving een belangrijke rol, maar zijn wegen vaak afgezet voor overige verkeersdeelnemers om veiligheid op het parcours te garanderen. Belangrijkste orgaan voor de Rallyrijder is de Dutch Historic Rally Club (DHRC). Deze vereniging organiseert zelf ook evenementen. Op de kalender staan naast Rittensport ook Rallysport evenementen gepubliceerd.

Droogritten
Kaartleesritten beginnen met het goed lezen van kaarten. Ideaal zijn de "droogritten". Dit is kaartmateriaal met daarop de controlepunten uitgeschreven. Ga aan de hand van het reglement na hoe de route eruit zou komen te zien en welke controlepunten je passeert.

Resultaten
Volg hier de resultaten van de DAF rijders in de (inter-)nationale Ritten en Rallysport.

Contact: Stichting DAF Historic Rally Team.