DAF Club Nederland balanceert ook uw Variomatic!

Een dreunende of trillende Variomatic kan het rijplezier van uw DAF (of Volvo CVT) behoorlijk verminderen. Met name de latere types zijn hier gevoelig voor. En dat terwijl een goed functionerende en schakelende Variomatic het rijden in een DAF zo bijzonder ontspannend maakt.

Uw magazijn kan uw Variomatic balanceren. Hiervoor is speciale apparatuur aanwezig en een opgeleid team. De apparatuur is door DAF destijds speciaal voor het balanceren van Variomatics ontwikkeld.

Hoe kunt u uw Variomatic laten balanceren?

U levert uw Variomatic in bij het magazijn. De Variomatic moet perfect schoon gemaakt zijn (bijvoorbeeld met een hoge drukspuit). In de praktijk heeft zich op de Variomatic een mengsel van olie, vet en zand afgezet. Dat moet er dus af. Enerzijds voor het resultaat (al dat vuil kan ook onbalans veroorzaken) en anderzijds om het werk voor de vrijwilligers zo prettig mogelijk te maken. Vervolgens kan het volgende worden afgesproken:

  • volgens u is uw Variomatic verder in goede staat. In dat geval wordt uw Variomatic alleen gebalanceerd;
  • u wilt dat uw Variomatic ook wordt nagekeken. In dat geval kijken wij uw Variomatic na. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een Variomatic te balanceren, waarvan de gewichtendragers versleten zijn. Ook worden keerringen en het vacuümsysteem gecontroleerd.

Wat kost het?

Het balanceren van een primaire of secundaire kast kost € 95,- (exclusief de kosten van eventuele onderdelen die vervangen moeten worden). Het resultaat is een DAF of Volvo die weer schakelt, zoals het hoort. Dus met het kenmerkende fluitende geluid, dat niet wordt overstemd door allerlei gedreun en getril.

Het onderdelenmagazijn zal uw Variomatic/aandrijving zo goed mogelijk balanceren. Echter, wij kunnen geen garantie geven op het balanceren, daar het gaat om onderdelen die gebruikt en/of al geruime tijd geleden zijn geproduceerd. Ook voor schade opgetreden bij of na het balanceren kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Afspraak maken?

Om uw variomatic te laten balanceren kunt u een afspraak maken met uw magazijnmeester. (bij voorkeur via e-mail met het contactformulier of telefonisch: 06 15 26 64 14). Ik zal er dan, in overleg met het balanceerteam, voor zorgen, dat uw Variomatic wordt gebalanceerd.

Ton Keijner, magazijnmeester.